Blog - Ultimele știri

InterviuriPLATINUM+PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

 1 comentariu

Gheorghe Florea: Frământări și speranțe pentru profesia de avocat
29.05.2015 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We TrustLinkedInFacebookFacebook MessengerWhatsAppPrintFriendly

Alina Matei: Multumesc, domnule Presedinte, pentru ca ati acceptat sa acordati un interviu pentru utilizatorii JURIDICE.ro. Felicitari, mai intai, pentru noul mandat de membru in Consiliul Baroului Bucuresti, acordat prin vot de colegii avocati. Congresul Avocatilor 2015 bate la usa. Ce personalitati ati invitat sau veti invita la Congres? De-a lungul timpului, ne-am obisnuit cu prezente de la varful institutiilor statului precum Presedintele Romaniei si/sau Primul-ministru, pe langa cele din mediul Justitiei.

Gheorghe Florea: Va multumesc pentru felicitari! Am credinta ca fara verificarea sustinerii de care te bucuri din Baroul din care faci parte nu ai moral caderea si puterea sa realizezi la nivel national coagularea dintre barouri. Fara cunoasterea efectiva si directa a problemelor profesiei din cel mai mare barou al tarii, nu ai imaginea realitatilor de zi cu zi ale profesiei si poti derapa in proiectele pe care le propui sau pe care trebuie sa le sustii! De aceea, de fiecare data cand a fost vorba de intoarcere la urne, nu am ezitat, pentru ca mi-am asumat o raspundere si altfel as putea fi suspectat ca abdic. Exista colegi, decani, oameni cu care am conlucrat, care au insistat si insista sa continui sa fac ce trebuie in limitele legii, fara a ma pozitiona, dar si fara a ignora interesele formelor de exercitare a profesiei concordante cu directia de evolutie a profesiei, interesele avocaturii din diferite zone ale tarii, ale generatiilor, ale profesiilor conexe etc.

Cred ca, atunci cand intri intr-o competitie electorala, iti asumi tot ceea ce ai facut si ce vei face pentru ca ar fi infantil sa crezi ca oamenii de buna-credinta ar putea avea incredere ca te poti schimba peste noapte. Aici nu merge cu lovituri de la 11 metri, ci numai cu un efort dovedit in timp si fair play. Am invitat la Congres toti reprezentantii institutionali, la varf, care au onorat Congresele anterioare, toti parlamentarii avocati, reprezentantii organizatiilor profesionale cu care conlucram, reprezentanti ai mediului universitar cu care colanboram, avocati de prestigiu care fac onoare profesiei, avocati propusi de barouri.

Alina Matei: Si locatia este una festiva, Teatrul National Bucuresti, de curand renovat. Timp de doua-zile, 6-7 iunie, delegatii din toate barourile vor veni la TNB nu pentru a-i vedea pe Horatiu Malaiele sau Marcel Iures, ci pentru a dezbate cele mai importante probleme cu care se confrunta avocatii/avocatura, dar, mai ales, pentru a alege componenta noului Consiliu al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, mandatul membrilor actuali incetand pe data de 9 iunie. Este Congresul Avocatilor 2015 special, din perspectiva alegerilor?

Gheorghe Florea: Fiecare Congres al Avocatilor este special, cu atat mai mult cel cu caracter electiv. Este vremea bilanturilor, a raportarilor privind ceea ce a facut fiecare organ de conducere al Uniunii. Este vremea in care totul e pus pe hartie, cu dovezi, se dezbat aceste realizari sau nerealizari si se iau hotarari in consecinta pentru viitorul profesiei. Sunt momente pline de framantari si sperante in legatura cu profesia de avocat, astfel incat de fiecare data Congresele sunt speciale in felul lor.

Alina Matei: Patru ani de mandate ale actualului Consiliu au trecut repede. In calitate de Presedinte al Consiliului UNBR, cum au fost acesti patru ani?

Gheorghe Florea: Au fost ani in care s-a intetit ritmul provocarilor pentru toti membrii Consiliului, pentru ca nu as putea vorbi in nume personal, doar ”in calitate de Presedinte”. Orice efort de depasire a situatiilor care au aparut pe parcurs, orice efort de aparare a valorilor profesiei si de a actiona a fost un efort comun al tuturor membrilor Consiliului. Toate deciziile in aceste privinte sunt colective, eu nu am decat un singur vot. Toate realizarile organelor profesiei, la sfarsitul unui mandat se datoreaza si barourilor, fara de care ar fi fost imposibil orice progres.

In ansamblu, s-a reconceput si s-a reorganizat exercitarea unor atributii legale de interes general national: admiterea in profesie, pregatirea profesionala initiala, pregatirea profesionala continua, legitimarea avocatilor in raporturile cu tertii, ocrotirea avocatilor pensionari si asigurarea utilizarii rationale a resurselor de asigurari sociale, inclusiv in favoarea tinerilor avocati, prospectarea constructiei institutionale privind sistemul de asigurari sociale propriu al avocatilor, apararea, consolidarea si dezvoltarea acestuia inclusiv prin utilizarea resurselor in investitii durabile, apte a folosi, la nevoie, echilibrarii sistemului, protectia profesiei confruntata inca din 2002 cu atacul la adresa legitimitatii organizarii legale, realizarea unor relatii institutionale functionale cu entitati cu care profesia intra in raporturi permanente, dezvoltarea concreta a raporturile cu avocatii din alte tari prin parteneriate de buna vecinatate si conlucrare regionala, promovarea profesiei in mediul social si imbunatatirea comunicarii publice institutionale.

Toate aceastea sunt realizari colegiale, in care am primit sprijinul constructiv al multor oameni din barouri, din conducerea UNBR, dar nu am fost scutiti nici de critici venite mai ales din partea celor care au ramas deoparte.

Ultimii ani au fost atat de incarcati incat n-as putea sa enumar, intr-un interviu, si toate problemele cu care ne-am confruntat si deciziile luate in legatura cu acestea. Pe cele din ultimul an le puteti gasi, in buna parte, in Raportul de activitate al Consiliului UNBR, publicat integral pe site-ul UNBR.

Au fost ani foarte grei, in care principiile fundamentale, si implicit profesia, s-au confruntat cu pericole continue, provenite din noile politici europene si nationale, dictate de interesul legitim al statului de a combate terorismul si crima organizata sau de colectare a fondurilor publice. In mare parte, actele normative aflate in proiect sau adoptate nu contineau si dispozitii correlate cu legislatia specific profesiei de avocat. A fost necesar sa urmarim pas cu pas procedurile legislative, sa le anticipam si sa intervenim in timp util cu argumentatii detaliate, fundamentate juridic.

Chiar daca au mai fost reprosuri din partea unora, pentru lipsa de reactie a UNBR, indraznesc sa spun ca au fost in necunostinta de cauza sau poate o lipsa de fair play, pentru ca s-au facut informari continue, inclusiv pe site-ul UNBR. Din fericire, rezultatele finale sunt cele conteaza. Mai devreme sau mai tarziu, apare si raspunsul autoritatilor cu drept de decizie la reactiile argumentate ale UNBR si, in general e pozitiv in final, chiar daca parcursul a fost marcat de probleme. Dupa cum stiti, au fost scoase din proiectul normelor de aplicare a codului fiscal dispozitiile care permiteau reconsiderarea activitatilor independente in activitati dependente, iar Senatul a respins dispozitiile din Noul cod fiscal privind obligarea avocatilor sa raporteze zilnic informatii privind tranzactiile de peste 5000 de euro ale clientilor. Acestea ar fi incalcat grav principiul independentei avocatului si, respectiv, principiul secretului profesional.

Nu ne permitem reactii emotionale, agitatoare de mase, la niciuna dintre problemele cu care se confrunta UNBR, indiferent de natura acestora. Trebuie sa producem raspunsuri constructive pentru a avea succes ca finalitate si pe termen lung, nu neaparat succes de moment la public sau in scop electoral. Din pacate, acest lucru nu a fost inteles intotdeauna, in incordarea sau nerabdarea produsa de astfel de probleme. Insa avem satisfactia rezultatului final.

Am reactionat inclusiv proactiv, avand in vedere proiectele de acte normative privind retinerea datelor si securitatea cibernetica ce vor fi puse in dezbatere public in viitorul apropiat. Exista riscul ca astfel de proiecte sa nu tina seama de legislatia specific profesiei de avocat in privinta confidentialitatii comunicarilor avocat-client, asa cum se intapla si in alte tari europene. Am organizat Ziua Europeana a Avocatului care a cuprins in tematica apararea secretului profesional in acest context legislativ, am facut documentari exhaustive, publicate pe site, privind legislatia europeana care excepteaza avocatul de la supravegherea in masa, au fost facute permanent informari cu privire la evolutia legislativa in acest domeniu. Am vrut sa facem cunoscuta, ”din fasa” pozitia avocatilor in fata acestor demersuri legislative si suntem pregatiti de reactie in orice situatie.

De asemenea, ultimul an a fost mai greu, dar si foarte constructiv, in privinta relatiilor dintre avocati si judecatori. Dupa cum stiti, au existat in teritoriu si reactii emotionale la diferite situatii neplacute in sala de judecata, care sunt de inteles, intr-o anumita masura. In acelasi timp, cred ca s-a inteles si faptul ca ca aceste situatii pot fi rezolvate prin dialog, cu atat mai mult cu cat acest cadru de dialog a fost largit prin proiectul privind conlucrarea dintre judecatori si avocati (Avizul 16 al CSM) care este in curs de derulare. Prin Avizul nr. 16 al Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni privind relatiile dintre judecatori si avocati adoptat in anul 2013 sunt evidentiate inclusive principiile deontologice de colaborare intre avocati si judecatori, rolurile lor in functionarea justitiei.

Problemele profesiei au fost si sunt multe, astfel ca nu pot fi tratate conjunctural sau scoase dintr-un context de ansamblu, cu bune si rele. Importanta este insa finalitatea.

Alina Matei: Lucrarile Congresului vor fi transmise live? Care credeti ca va fi votul delegatilor? Am citit in materialele publicate privind Congresul ca sa fie facuta Congresului propunerea ca lucrarile din prima parte a primei zile sa fie transmise live doar cu privire la „deschiderea festiva a Congresului”. Se va opta pentru transparenta sau pentru usi inchise, practic.

Gheorghe Florea: Bineinteles ca s-a optat pentru transparenta atata vreme cat toate materialele, rapoartele de activitate sau de audit, temele ce vor fi dezbatute la Congres au fost publicate integral pe site-ul UNBR. Practic, tot ce vor avea avocatii pe masa in cadrul Congresului, a fost publicat din timp si oricine are acces. Se va transmite live deschiderea lucrarilor in care vor fi prezentate aspectele de baza ale acestora. Insa, cand se va trece la deliberari si vot nu se mai poate transmite live deoarece, potrivit art. 49 alin. 3 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, delibararile si votul –organelor colegiale ale profesiei-constituie secret profesional.

Dezbaterile din Congres asupra Rapoartelor anuale ale organelor de conducere ale profesiei, ale entitatilor care lucreaza sub coordonarea UNBR reflecta nu numai opinia membrilor Congresului, ci reprezinta veritabile ”deliberari” deoarece urmeaza votul de aprobare sau de respingere a acestor Rapoarte. Apoi toti membri Congresului electiv au vocatia de a fi alesi in organele centrale ale profesiei alese direct de Congres.

Prin art. 16 alin. 9 din Regulamentul UNBR se prevede ca numai Congresul, prin vot, poate aproba inregistrarea video sau audio a Congresului.

Comisia Permanenta a decis ca masura de pregatire a Congresului si creearea conditiilor de transmitere live a lucrarilor Congresului. Decizia,sub acest aspect apartine numai Congresului!

Bineinteles ca va exista transparenta si in privinta deciziilor luate prin votul majoritatii, potrivit legii. Sa nu uitam ca facem comunicare institutionala, nu comunicarea opiniilor proprii ale membrilor. Sigur ca acestia au libertatea de exprimare si isi pot spune opinia in mod public, daca doresc acest lucru, insa o transmitere live a deliberarilor ar putea distorsiona esenta mesajului majoritatii.

Alina Matei: 10 proiecte au fost initiatede UNBR intr-un an. Luna si proiectul, fara a pune la socoteala vacanta judecatoreasca. Enorm, cred eu. Progresul, schimbarea sunt evidente. Cred ca aceasta este calea pentru a mentine profesia adevarata, puternica, dar, cu precadere, responsabila. Aveti a va face reprosuri, a va certa?

Gheorghe Florea: Intr-adevar, a fost o perioada de varf pentru ca si provocarile s-au amplificat si au necesitat reactie imediata. In egala masura, este nevoie de reactie proactiva fata de probleme ce au tendinta sa apara si aceste proiecte au rolul de a echilibra si de a da o directie buna acestor tendinte.

Ele s-au inmultit in ultima vreme pentru ca si ritmul vietii se accelereaza datorita tenhnologiei si ceea ce inainte se putea face intr-un termen rezonabil, cum spunem noi, juristii, acum trebuie reactionat rapid, pentru ca altfel riscam ”sa pierdem trenul”. Dau ca exemplu Proiectul sistemului de comunicare online a activitatilor U.N.B.R. si de videoconferinta pentru a se stabili legatura dintre barouri si UNBR, INPPA si centrele sale teritoriale si CAA care este instalat si functional, implementarea in Romania a Cardului european de identitate a avocatilor – singura modalitate de legitimare a avocatului care a dobandit titlul profesional de avocat cu respectarea legii, proiectul privind achizitionarea si gestionarea sistemului informatic privind exercitarea votului in sistem de vot electronic pentru alegerea organelor de conducere a profesiei sau proiectul imbunatatirii si diversificarii mijloacelor de comunicare a activitatilor organelor profesiei de la nivel central. Vedeti bine ca toate aceste proiecte sunt determinate de provocarile la care ne supune ritmul din ce in ce mai accelerat in care traim.

Ce imi pot reprosa? Ca nu am reusit sa conving membrii Consiliului UNBR din Bucuresti, in majoritate tineri, alesi de Congresul din 2011, sa se implice efectiv in activitatea grupurilor de lucru din cadrul UNBR pe care le-am initiat, desi am avut o intalnire speciala a acestora cu Comisia Permanenta cu aceasta tema, numai doi dintre ei oferindu-se sa sprijine UNBR, ca s-a intarziat Proiectul de extindere a comunicarii institutionale, iar realizarea sa la nivel central nu a fost urmata imediat la nivelul barourilor si intre barouri, iar comunicarea cu membrii Consiliului UNBR nu a fost urmata de consultarea /informarea imediata a membrilor baroului, ca inertia si birocratia nu au fost temperate suficient, ca, uneori, increderea si investitia in oameni nu a fost la inaltimea asteptarilor, iar crezul meu potrivit caruia profesia are nevoie in organele de conducere mai ales de caractere se dovedeste actual in conditiile in care, pe plan mondial, profesia se reintoarce la reperele etice si nu confunda succesul economic cu succesul profesional real. Mai degraba avocatul viitorului este cel care este loial cu clientii, cu colegii, cu profesia! Sigur, cel mai mare repros vizeaza timpul din ce in ce mai redus acordat familiei, care m-a inteles si m-a sprijinit doarece este compusa numai din avocati!

Alina Matei: Un mesaj, va rog, pentru avocati si pentru delegatii lor la Congres.

Gheorghe Florea: Am publicat deja pe site-ul UNBR un mesaj amplu pentru avocati si delegatii lor la Congres si nu as vrea sa ma repet sau sa-l trunchiez, constrans de rigorile de spatiu ale unui interviu.

Alina Matei: Multumesc pentru ca ati stat de vorba cu mine.

Gheorghe Florea: Si eu va multumesc pentru interesul pe care il acordati profesiei de avocat si pentru obiectivitatea cu care tratati subiectele.